Winkelwagen

€ 0,00
0

Sneeuwkettingen

Om u op weg te helpen, hebben wij een selector die u stap voor stap helpt om een keuze te maken, zodat u altijd de juiste sneeuwketting krijgt. Klik op de onderstaande knop om uw bandenmaat inte voeren.


selecteer hier uw banden maat  

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

Wij hebben voor u de regels omtrent het beschikbaar hebben en gebruiken van sneeuwkettingen op een rijtje gezet. 

 

Houdt grip!
Veelal worden hoofdwegen in wintersportgebieden goed vrijgehouden van sneeuw en ijs. Op kleinere en privé-wegen, bergpassen en tijdens sneeuwval zijn ze al veel vaker nodig. Maar hoe vaak je sneeuwkettingen ook nodig hebt, ALS JE ZE NODIG HEBT ZIJN ZE ONMISBAAR! Reist u naar één van onderstaande landen? Neem dan sneeuwkettingen mee. Het is de verantwoordelijkheid van iedere bestuurder om degelijk voorbereid te reizen. Sneeuwkettingen zijn dan essentiële bagage. Houdt grip!

 

Frankrijk 
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Wanneer het verplicht is sneeuwkettingen te monteren, wat op veel wegen zo is, wordt dit aangegeven met een verkeersbord. In winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht.

 

Oostenrijk
U mag sneeuwkettingen alleen gebruiken als dit noodzakelijk is en als het wegdek niet beschadigd wordt. Een verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven door middel van een verkeersbord. De aangeraden snelheid bij het rijden met sneeuwkettingen is 40 km per uur. Het gebruik van sneeuwkettingen in de tunnels is verboden. Van 1 november tot en met 15 april is het bij winterse omstandigheden verplicht om met winterbanden te rijden. Op bergwegen kan het rijden op winterbanden ook buiten deze periode verplicht gesteld worden. De winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

 

Duitsland 
Het gebruik van sneeuwkettingen is in sommige omstandigheden verplicht, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid bij het rijden met sneeuwkettingen is 50 km/uur. In Duitsland is het bovendien verplicht dat de auto voorzien is van winterbanden, maar ook dat er voldoende ruitensproeiervloeistof aanwezig is en dat de ruitenwissers goed werken.

 

Tsjechië 
In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben, het gebruik is alleen toegestaan wanneer er sneeuw op het wegdek ligt. Van 1 november tot en met 31 maart geldt in winterse omstandigheden een verplichting voor het gebruik van winterbanden. Op de winterbanden moet in Tsjechië een M+S, M.S. Of M&S merkteken staan en de banden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Middels een verkeersbord kan aangegeven worden dat winterbanden ook buiten deze periode verplicht zijn.

 

Kroatië Tijdens de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben wanneer u geen winterbanden heeft. In het gebied van Lika en Gorski Kota zijn sneeuwkettingen verplicht, ook met winterbanden. Voor de winterbanden geldt een minimum profiel van 4 mm en ook in Kroatië moeten winterbanden de aanduiding M+S hebben.

 

Zwitserland 
Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Een verkeersbord geeft aan of er een verplichting geldt.De maximumsnelheid bij het rijden met sneeuwkettingen is 50 km per uur. In de Selisberg-, St. Gotthard- en San Bernardinotunnel is het verboden met sneeuwkettingen te rijden. Het gebruik van winterbanden wordt aanbevolen, maar Zwitserland kent geen wettelijke regelgeving over winterbanden.

 

Italië In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 30 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt geen algemene verplichting, wel kan het door middel van een verkeersbord verplicht worden sneeuwkettingen te gebruiken. Op bergwegen kan soms ook een verplichting voor winterbanden gelden, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.

 

Luxemburg 
In winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht. Voor sneeuwkettingen geldt geen verplichting in Luxemburg.

 

Slovenië Wanneer u geen winterbanden gebruikt, is het verplicht sneeuwkettingen mee te nemen. De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 km per uur. Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië bij winters weer verplicht om winterbanden te hebben. De winterbanden moeten minimaal een profiel van 3 mm te hebben.

 

Slowakije 
In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben. U mag de sneeuwkettingen alleen gebruiken als het wegdek met sneeuw bedekt is. Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht te rijden met winterbanden die het teken M+S te dragen.

 

Denemarken 
Sneeuwkettingen zijn toegestaan wanneer er veel winterse neerslag is. Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden.

 

Zweden Tijdens winterse omstandigheden mag u sneeuwkettingen gebruiken als het weer en de weg dit vereisen. Van 1 december tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Het minimumprofiel is 3 mm.

 

Noorwegen 
Van 1 november tot en met de eerste zondag na Pasen mag u sneeuwkettingen gebruiken als het weer en de weg dit vereisen. In het winterseizoen is bij winterse omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen verplicht voor voertuigen met zomerbanden. Winterbanden zijn in winterse omstandigheden verplicht. Voor zowel zomerbanden als winterband geldt dat het profiel minimaal 3 mm moet zijn.

 

Finland 
Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt. Voor winterbanden geldt wel een verplichting gedurende de 4 wintermaanden. Deze periode kan uitgebreid worden als de winter langer duurt.

Maten

De maat sneeuwketting die u nodig heeft is afhankelijk van de bandenmaat. Deze vindt u op de band en ziet er meestal uit als: 205/45R17. Kijk op www.rud.nl en zoek het type op welke u nodig heeft. Deze kunt u vervolgens bij ons in de webshop bestellen. Wij werken samen met de importeur waardoor levering binnen 48 uur mogelijk is.

Modellen

Er zijn verschillende types sneeuwkettingen. Standaard zijn de traditionele skikettingen die u rondom de banden van uw auto monteert. Heeft u weinig ruimte achterin de wielkast, dan bent u aangewezen op loopvlakkettingen zoals bijvoorbeeld de RUD Centrax

Deze kettingen klemmen met een adapter op een wielbout en komen niet achter de band.

De nieuwe hybride sneeuwkettingen (een kruising tussen autosok en sneeuwketting) monteren zeer gemakkelijk maar zijn niet voor alle bandenmaten beschikbaar.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.